RIJSWIJK - De eerste in Nederland woonachtige Irakezen hebben vrijdagochtend vroeg in stembureaus in Amsterdam, Zwolle en Rotterdam hun stem uitgebracht voor de verkiezingen in hun vaderland.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bij de streng beveiligde stemlokalen bleef het vrij rustig. In Amsterdam en Zwolle ontvingen de medewerkers van de bureaus de eerste kiezers met applaus.

Irakezen die in Nederland en België wonen, kunnen tot en met zondag hun stem op de drie locaties uitbrengen. In het Arabische land zelf wordt alleen zondag gestemd. Vooraf lieten ongeveer 14.725 Irakezen zich voor de verkiezingen in Nederland inschrijven.

In Rotterdam kwamen vrijdagochtend de meeste kiezers langs. Bij het stembureau, ingericht op passagierschip 'Abel Tasman' aan het 3e Katendrechtse Hoofd, druppelden vroeg de eerste mensen binnen.

Het ging veelal om in de havenstad woonachtige Irakezen die vlak voor ze naar hun werk gingen hun stem uitbrachten. "Rond 10.00 uur hadden ongeveer tweehonderd mensen in Rotterdam gestemd", zei H. Hameleers, woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), die de Iraakse verkiezingen in het buitenland organiseert. "In Zwolle en Amsterdam was het rustiger."

Applaus

In het Amsterdamse stembureau in Marinecomplex Kattenburg stemden tussen zeven uur en half negen ongeveer vijftig mensen. Toen de eersten hun stem uitbrachten, applaudisseerden de medewerkers van het stembureau spontaan. Naar het stemlokaal kwamen vooral gezinnen.

Shirin Ahmad (27) bracht rond acht uur met haar ouders, oom en broer haar stem uit. Ze waren allen erg blij te kunnen stemmen. Ahmad had weinig moeite om een keuze te maken uit de 108 partijen die op de kieslijst staan. "Ik ben zelf een Koerd en daarom heb ik op een Koerdische partij gestemd." In 1988 vluchtte zij uit Irak. "Na alles dat ik heb meegemaakt, hoop ik dat de verkiezingen iets kunnen betekenen voor het land."

Festival

Ook in het Zwolse stembureau in het Ecodrome werden de eerste kiezers met applaus en gejuich binnengehaald. "Dit voelt als een festival", stelde de 67-jarige A. Alsabiri die vrijdagochtend voor het stembureau stond. Hij woont al tien jaar in Nederland. "Ondanks de vreugde over de verkiezingen heb ik vannacht goed kunnen slapen."

Streng beveiligd

De bureaus zijn streng beveiligd. Voor het Rotterdamse drijvende stemlokaal ligt een mijnenveger die donderdag de omgeving van het stembureau heeft gecontroleerd. Terwijl binnen wordt gestemd, houdt de Koninklijke Marine de situatie op en in het water in de gaten. Aan de wal maken hekken met een beveiligingscamera, hoge betonnen randen, controleposten met een detectiepoort, rollen prikkeldraad en veel politiemensen duidelijk dat er iets bijzonders aan de hand is.

In Amsterdam is het gebouw van het bureau afgezet met dranghekken. Marechaussees, agenten en leden van particuliere veiligheidsdiensten zien toe op de veiligheid.

De stemgerechtigden in Zwolle moeten eerst door een sluis tussen twee zeecontainers. Op een leeg parkeerterrein volgen ze een met hekken afgezette route. Bij de ingang staan zeven agenten. Op het parkeerterrein staan her en der agenten toe te kijken. Tassen moeten door een röntgenscanner en de stemmers moeten bij binnenkomst eerst door een metaaldetector.