BRUSSEL- De Europese Comissie wil 200 miljoen euro uittrekken voor hulp aan Irak. Plannen hiervoor worden vrijdag bekendgemaakt. Dat heeft eurocommissaris Ferrero-Waldner (Buitenlandse Betrekkingen) donderdagavond laten weten.

Het geld is onder meer bedoeld voor onderwijs en gezondheidszorg. De afgelopen twee jaar heeft Europese Commissie al 320 miljoen euro uitgetrokken voor humanitaire hulp en de wederopbouw van Irak.

Donderdag was al bekend geworden dat de Europese Unie zevenhonderd tot achthonderd Iraakse politieofficieren en juristen een opleiding in Europese hoofdsteden wil aanbieden. Volgens diplomaten gaat het om een managementopleiding op hoog niveau. De EU-lidstaten willen het plan voor de opleiding van de politiemensen presenteren aan president Bush tijdens zijn bezoek aan Brussel op 22 februari.

Plan

Volgens een woordvoerder van EU-buitenlandcoördinator Solana zal de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU worden gevraagd een dag voor het bezoek van Bush hun goedkeuring aan het plan te geven.

Het voorstel voor de opleiding van de Irakezen in hoofdsteden van EU-lidstaten volgt op een toezegging in november van de ministers van Buitenlandse Zaken van de unie. De bewindslieden beloofden toen Irak te helpen bij het ontwikkelen van het justitiële en politieapparaat.