HILVERSUM - Premier Balkenende en minister Zalm van Financiën prijken op de dodenlijst van de 19-jarige Jason W. Dat blijkt uit chatgesprekken die zijn gevonden op de computer van Jason W. Het programma Nova heeft in samenwerking met Planet Internet de inhoud van gesprekken donderdagavond openbaar gemaakt.

W. werd vorig jaar november aangehouden na een urenlange belegering van een woning in de Haagse Antheunisstraat.

Verder blijkt uit de chats dat hij toestemming zou hebben gekregen van jongeren-imam Abdul-Jabbar van de Ven voor het plegen van aanslagen op de Nederlandse overheid. Van de Ven, een tot de islam bekeerde Nederlander, kwam eind november in het nieuws toen hij in het programma Het Elfde Uur tegen presentator Andries Knevel een doodswens uitte tegen Kamerlid Wilders.

Herben

Jason W., vermeend lid van de Hofstadgroep, zou al sinds september 2003 bezig zijn geweest aanslagen voor te bereiden op politici. Behalve premier Balkenende en vice-premier Zalm staan ook fractievoorzitter Herben van de LPF en de directie van de Nederlandse Moslimomroep op zijn dodenlijstje.

In het strafdossier van W. staat dat hij in september 2003 onder de naam Mujaheed het volgende heeft gezegd tijdens een chatsessie: "Ik heb wat mensen op mijn dodenlijstje, zij gaan er zeker aan. Wat te denken van Hirsi Ali, Jaap de Hoop Scheffer, Matt Herben, Balkenende, Zalm en al die nepmoslims in de partijen, de NMO-directie. De onthoofding van de MP op video dat is relax." De Rijksvoorlichtingsdienst wilde hier namens Balkenende donderdag geen reactie op geven.

Geblindoekt

Jason vertelt ook over zijn opleiding in een Pakistaans trainingskamp waar hij een basistraining zou hebben gekregen. "Ik ga zoveel mogelijk jongens ronselen om daarheen te sturen Inshallah. Ik kan een kalasnikov geblinddoekt uit elkaar halen..."

W. zou in Abdul-Jabbar van de Ven een inspirator hebben gezien. Op 19 september 2003 zei W. tegen een vriend, die later die dag les zou krijgen van Van de Ven; "Ga hem vragen of het hier is toegestaan de ongelovigen te slachten en of hun rijkdom te stelen."

Het antwoord kwam later die dag en was in de ogen van W. positief. "Dat is de fatwa die ik nodig heb. Nu kan ik elke politie, minister, soldaat, officier e.d. slachten. En beroven."

Plannen

Drie dagen later zou W. Van de Ven persoonlijk hebben ontmoet en met de jongeren-imam hebben gesproken over zijn terroristische plannen. Hij had van Van de Ven begrepen door te kunnen gaan met zijn plannen. Zijn chatpartner vroeg hem: Weet je het zeker? Jason antwoordde: Yep, 100 procent."

Van de Ven zei in NOVA met W. gesproken te hebben, maar niet over W.'s fatwa.