De Verenigde Staten accepteren niet dat China wapensystemen plaatst op kunstmatige eilanden in de Zuid-Chinese Zee. De Amerikaanse minister Jim Mattis van Defensie waarschuwde zaterdag dat Washington zich blijft verzetten tegen de 'militarisering' van de eilanden.

De Chinese activiteiten in de Zuid-Chinese Zee liggen erg gevoelig. Peking claimt een groot deel van de zee, tot ongenoegen van buurlanden. Vorig jaar werden de Chinezen op de vingers getikt door het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag, dat oordeelde dat het land geen "historisch recht" heeft op de wateren van de Zuid-Chinese Zee. China liet toen al weten die uitspraak naast zich neer te leggen.

Raketwerpers

Afgelopen mei plaatste het Chinese leger raketwerpers op een rif in de zee, om Vietnamese belagers op afstand te houden. Vietnam is een van de andere landen die de eilandjes claimt, net als Taiwan en de Filipijnen. President Duterte van de Filipijnen heeft ook de militaire activiteiten op een aantal onbewoonde eilandjes opgeschroefd.

Mattis zei zaterdag dat Amerika tegen het ''opleggen van buitensporige maritieme claims'' is. Hij stelde dat Washington niet kan en zal accepteren dat landen eenzijdig ''en onder dwang de status quo wijzigen''.

Deze afkeuring van de Chinese maritieme activiteiten plaatst Washington in een lastige positie. De VS hebben namelijk wel behoefte aan hulp uit Peking bij het onder druk zetten van Noord-Korea. Dat land voert regelmatig rakettesten uit en lijkt zich weinig aan te trekken van sancties. Minister Mattis zei erop te vertrouwen dat China zal inzien dat Noord-Korea "geen betrouwbare bondgenoot" is.