ARNHEM - De Nederlandse militairen die op woensdagochtend 19 januari in Irak een Irakees doodschoten, hebben terecht en proportioneel geweld gebruikt. Ze worden daarom niet vervolgd, laat het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem donderdag weten. Voor justitie is hiermee de zaak afgedaan.

De gedode Irakees zat in een burgervoertuig dat bij een Nederlandse controlepost een stopteken negeerde en ook doorreed toen de Nederlanders waarschuwingsschoten losten. De Nederlandse militairen schoten vervolgens gericht op het voertuig.

Het incident gebeurde rond 05.00 uur in de ochtend lokale tijd (03.00 uur Nederlandse tijd) in de woestijn van de 'Nederlandse' provincie al Muthanna in het zuiden van Irak. Die ligt ongeveer 40 kilometer ten noorden van de plaats Salman. Op dat moment was het nog donker.

De betrokken Nederlandse militairen zijn afkomstig van de grootste Nederlandse basis, Camp Smitty, bij de stad as Samawah. De plaats van het incident ligt op ongeveer 80 kilometer ten zuiden van as Samawah.

De Koninklijke Marechaussee en de Iraakse politie hebben het schietincident onderzocht.