DEN HAAG - In Nederland worden steeds minder overvallen gepleegd. Vorig jaar waren het er 2383, 2 procent minder dan in 2003. In 2000 bedroeg het aantal van dit soort misdrijven nog bijna 2800. Wel steeg in 2004 het aantal overvallen op supermarkten en woningen.

Dit blijkt uit cijfers die het Nederlands Politie Instituut donderdag bekend maakte. De politie werkt aan een analyse van het stijgende aantal overvallen bij supermarkten (107 naar 127) en woningen (524 naar 589), om deze ontwikkeling te keren.

De politie hield afgelopen jaar 1167 overvallers aan en loste 726 zaken op (31 procent). De verwachting is dat het oplossingspercentage de komende maanden nog zal stijgen. Bij de overvallen vielen vorig jaar zestien doden en 370 gewonden. De totale buit nam af met ruim 3 miljoen euro.

De helft van alle overvallen wordt gepleegd in de vier grote steden. Juweliers, benzinestations, kledingwinkels en drogisterijen zijn steeds minder vaak doelwit. Volgens het NPI hebben investeringen van het bedrijfsleven op het gebied van criminaliteitspreventie kennelijk invloed op de ontwikkeling van overvalcriminaliteit. Daardoor neemt de buitverwachting af, waardoor het minder aantrekkelijk is voor een overvaller om toe te slaan.