HOOFDDORP - Kinderen krijgen steeds meer zeggenschap in het gezin. Dat blijkt uit een onderzoek onder zevenhonderd ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar in opdracht van uitgever Sanoma.

Maar het kroost heeft het nog niet helemaal voor het zeggen, de meeste ouders zoeken naar een balans tussen hun eigen regels en de wensen van de kinderen.

Bijna 60 procent van de ouders vindt dat hun kind(eren) niets te kort mag komen. Hetzelfde percentage zegt dan ook meer geld uit te geven aan het kind dan aan zichzelf. Dat geldt bijvoorbeeld bij de dagelijkse boodschappen.

De helft van de ouders houdt rekening met wat het kind leuk of lekker vindt, maar nog belangrijker is of het product goed en gezond is. 78 procent let daarop.

Zoals een uitgever betaamt, heeft die ook laten onderzoeken hoe het staat met het leesgedrag van jonge kinderen en vooral hun ouders. Negen van de tien kinderen blijkt het leuk te vinden dat ouders hen voorlezen. Van de ouders zegt 85 procent dat regelmatig te doen, vrouwen iets vaker dan mannen.

De computer speelt ook een grote rol in jonge gezinnen. Volgens de ouders vindt de helft van de 1-jarigen de computer al leuk en geldt dat voor bijna alle 5-jarigen (93 procent).