DEN HAAG - Politie Haaglanden heeft woensdag alle andere politiekorpsen, detailhandel en beveiligingsbedrijven gewaarschuwd voor winkeldieven die detectiepoorten kunnen uitzetten.

Een woordvoerder van de Haagse politie zei donderdag dat de dieven dat doen met een klein apparaat dat niet opvalt, omdat ze het in een schoudertas met zich meedragen.

Aanleiding voor de waarschuwing was de aanhouding van twee vermeende winkeldieven, woensdag in Leidschendam. De verdachten bleken een dergelijk apparaatje bij zich te hebben. Het toestel ziet er professioneel uit en het vermoeden bestaat dat er meer van in omloop zijn, meldde de woordvoerder.

Mogelijk worden ze verstrekt aan winkeldieven die min of meer in georganiseerd verband werken. Vandaar de waarschuwing aan andere politiekorpsen. De politie heeft het apparaat diverse keren getest en steeds bleek het winkelalarm niet af te gaan. Het is nog niet duidelijk hoe het precies werkt. De mannen waren ook voorzien van een hulpmiddel waarmee ze labels van kledingstukken konden halen.

In de regio rond Den Haag stuitte de politie in november al eens op een dergelijk toestel om alarmpoortjes uit te zetten. Dat zag er echter niet zo professioneel uit als hetgeen de verdachten van woensdag bij zich hadden.

Vaak blijken de 'georganiseerde' winkeldieven afkomstig te zijn uit Oost-Europese landen, aldus de politiewoordvoerder. Zij hebben het vooral voorzien op parfum, juwelen en kleding. De twee mannen die de politie woensdag arresteerde, komen uit Duitsland en Slovenië.