HELSINKI - Een hoge delegatie van de Indonesische regering en rebellenleiders in ballingschap van de Beweging Vrij Atjeh (GAM) zitten waarschijnlijk donderdag voor het eerst in bijna twee jaar weer om de tafel. Het vredesoverleg vindt plaats in Helsinki en is georganiseerd door de voormalige Finse president Ahtisaari. Die greep de verwoestingen in Atjeh door de zeebeving aan om een nieuwe bemiddelingspoging te doen.

Op de luchthaven van Helsinki is donderdagochtend het vliegtuig met de Indonesische delegatie gearriveerd, meldde vliegveldpersoneel. Wie deel uitmaken van de delegatie was niet duidelijk. Indonesische regeringsbronnen meldden eerder dat coordinerend minister van Veiligheid Widodo, minister van Buitenlandse Zaken Wirajuda en zijn collega van Justitie Awaluddin bij het overleg zullen zijn.

De gesprekken tussen de strijdende partijen in de Indonesische provincie liggen al sinds mei 2003 stil. Jakarta heeft de rebellen eerder vergaande autonomie aangeboden, maar overleg over afscheiding is uitgesloten.