OSWIECIM - Leiders uit naar schatting 44 landen, onder wie koningin Beatrix en premier Balkenende, zijn donderdag bijeen in het voormalige concentratiekamp Auschwitz. Ze herdenken met onder anderen 2000 overlevenden van de volkerenmoord in Auschwitz dat militairen uit de Sovjetunie het kamp op 27 januari 1945 bereikten. Ongeveer vijftig van deze militairen zijn daar donderdag opnieuw.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Naar schatting 1,1 miljoen joodse Europeanen zijn in Auschwitz om het leven gebracht, de meesten kort na hun aankomst in het kamp

De prominente gasten van de Poolse president Kwasniewski herdenken de bevrijding in het kamp Auschwitz-Birkenau, het centrum van de massale vernietiging van mensenlevens in en rond de Poolse plaats Ocwiecim. De Duitsers slachtten er ook Polen, Russen en zigeuners af, maar vooral joden. Naar schatting 1,1 miljoen joodse Europeanen zijn er om het leven gebracht, de meesten kort na hun aankomst in het kamp.

Polen

Auschwitz-herdenkingen in met name Birkenau liggen in Polen doorgaans gevoelig, omdat veel Polen denken dat de wereld volgens hen licht vergeet dat het land in de oorlog ook minstens twee miljoen niet-joodse inwoners heeft verloren.

Bij de herdenkingen van donderdag worden meer dan 10.000 mensen verwacht. De Poolse autoriteiten hebben strenge veiligheidsmaatregelen genomen. 3000 agenten moeten de hoge gasten beschermen. De weg van Oswiecim naar Krakow wordt tijdens de plechtigheden afgesloten.

Problemen

De enorme toestroom van herdenkers en hun medewerkers leidde woensdag al tot enkele problemen. De Amerikaanse en Israëlische delegaties overrompelden de Poolse organisatie enigszins door met vliegtuigen vol eigen veiligheidspersoneel neer te strijken op het vliegveld van Krakow.

Joesjtsjenko

De herdenking biedt regeringsleiders en staatshoofden ook gelegenheid elkaar te spreken. De kersverse Oekraïense president Joesjtsjenko had woensdag al een dineetje met de Amerikaanse vice-president Cheney. Joesjtsjenko's vader zat in Auschwitz gevangen.

President Kohler vertegenwoordigt Duitsland. Namens de Europese Unie reist onder anderen voorzitter Barroso van de Europese Commissie naar Polen.