DEN HAAG - Het kabinet maakt zich duidelijk zorgen over het internationale beeld van Nederland. Nadat minister Bot (Buitenlandse Zaken) begin deze week al had geconstateerd dat er in het buitenland een karikatuur van Nederland wordt gemaakt, constateerde premier Balkenende woensdag dat "Nederland als nuchter, open en tolerant gidsland dat zijn zaakje op orde heeft, een deuk heeft opgelopen".

In een toespraak tot Nederlandse ambassadeurs wees Balkenende op de gebeurtenissen in de afgelopen jaren die de Nederlandse samenleving behoorlijk op zijn grondvesten deed schudden. Eerst was daar de politieke moord op Pim Fortuyn, onlangs de terroristische moord op Theo van Gogh en tussendoor de bedreigingen van politici waardoor zij voortdurend moeten worden bewaakt. "Nederland heeft moeten leren leven met mannen met oordopjes," aldus de premier.

'Cokesnuivende kindermoordenaars'

Bot haalde in zijn eigen toespraak tot de deze week in Nederland verzamelde ambassadeurs een Belgische politicus aan die Nederland had gereduceerd tot "een poel van verderf". Maar niet alleen uit België, ook in de VS is het imago van Nederland weinig begerenswaardig, getuige het beeld dat door de Amerikaanse televisiezender Fox News van Nederland was neergezet als een land van "prostitueebezoekende, cokesnuivende kindermoordenaars".

Uitstralen

Balkenende hield de ambassadeurs echter voor dat Nederland "geen land in crisis is dat aan zijn eigen problemen genoeg heeft. Wij zijn een land met kennis van zaken dat samen met andere landen problemen constructief wil aanpakken. Dat moeten we uitstralen."