MIDDELBURG - Oud-president Nelson Mandela van Zuid-Afrika heeft zaterdagmiddag in Middelburg de Roosevelt Four Freedoms Award, een prijs voor de strijd voor de vrijheid, ontvangen. Hij dankt de onderscheiding aan zijn strijd tegen discriminatie en voor gelijke rechten en kansen voor iedereen.

De plechtigheid in de Nieuwe Kerk in Middelburg werd bijgewoond door koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima.

De Freedoms Awards herinneren aan de vier vrijheden die president Franklin D. Roosevelt in 1941 in zijn rede voor het Amerikaanse Congres als essentieel voor de mensheid betitelde: de vrijheden van meningsuiting en godsdienst, en de vrijwaring van vrees en gebrek.

De onderscheidingen worden sinds 1982 beurtelings in Middelburg en New York uitgereikt aan personen die zich voor die vrijheden hebben ingezet. Voor Middelburg is gekozen omdat de voorvaderen van Roosevelt uit Zeeland zouden komen.

Vier vrijheden

Mandela kreeg de onderscheiding voor alle vier de vrijheden. De andere laureaten waren de Egyptische professor Nasr H. Abu Zaid (vrijheid van godsdienst), voormalig premier dr. Gro Harlem Brundtland van Noorwegen, tegenwoordig directeur-generaal van de Wereld Gezondheids Organisatie (vrijwaring van gebrek), oud-president Ernesto Zedillo van Mexico (vrijwaring van vrees) en Radio Free Europe/Radio Liberty (vrijheid van meningsuiting).

Eerder werden Four Freedoms Awards in Middelburg onder meer uitgereikt aan prinses Juliana, koning Juan Carlos, de Dalai Lama, Harold Macmillan, Václav Havel, Helmut Schmidt, Javier Pérez de Cuéllar, Olaf Palme en Desmond Tutu.

/NIEUWSMandela bedankt Nederland