WASHINGTON/BAGDAD - Minstens 31 Amerikaanse mariniers hebben in het westen van Irak de dood gevonden door een helikoptercrash. Dat meldden Amerikaanse televisiezenders woensdag op gezag van militaire functionarissen. Het ongeluk is volgens ABC vermoedelijk te wijten zijn aan slecht zicht.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De functionarissen, die niet met naam genoemd wensten te worden, zeggen dat het toestel niet is neergeschoten. Het ongeluk deed zich voor iets voor half twee (lokale tijd) 's nachts niet ver van de stad Ar Rutbah en niet ver van de grens met Jordanië. Het draait om een CH-53 Sea Stallion transporthelikopter.

Verkiezingen

De militairen van de eerste mariniersdivisie die zich aan boord bevonden, zouden er op uitgestuurd zijn om Iraakse verkiezingsmedewerkers bij te staan, meldde de Amerikaanse zender ABC woensdag. Reddingswerkers zouden de plaats des onheils hebben bereikt en stellen een onderzoek in.

Helikopters

De Amerikanen zouden tot nog toe in Irak al 33 helikopters hebben verloren. Ongelukken met toestellen behoren tot de dodelijkste voorvallen voor Amerikaanse militairen in Irak. Half november 2003 botsten twee Blackhawk helikopters op elkaar bij Mosul waardoor zeventien inzittenden omkwamen. Eerder die maand vonden zestien Amerikanen de dood toen rebellen een Chinook neerschoten met een luchtdoelraket.

Gevechten

Gevechten elders in de provincie al-Anbar hebben woensdag aan nog vier Amerikaanse mariniers het leven gekost. Ten noorden van Bagdad vond eveneens een Amerkaanse militair de dood toen zijn konvooi werd aangevallen door opstandelingen.

Bush

President George Bush toonde zich woensdag tijdens een persconferentie, de eerste sinds hij vorige week werd beëdigd voor zijn tweede termijn, bedroefd over de verliezen. Sinds de invasie in Irak in maart 2003 verloren de Amerikanen niet eerder zoveel manschappen op een dag.