AMSTERDAM - Max Velthuijs, schepper van de wereldberoemde Kikker, is dinsdag in Den Haag overleden, zo heeft een familielid meegedeeld. Hij is 81 jaar geworden.

De tekenaar en schrijver van kinderboeken was jarenlang werkzaam in het reclamevak. Pas op latere leeftijd, in 1962, begon hij met illustraties voor kinderboeken. Zijn werk werd vele malen nationaal en internationaal bekroond. Hij drukte zijn stempel op de hedendaagse kinderboekcultuur. 'Kikker is Verliefd' betekende zijn internationale doorbraak.

Velthuijs ontving tweemaal Het Gouden Penseel. In 1977 voor 'Het goedige monster en de rovers' en in 1986 voor 'Klein-Mannetje vindt het geluk'.

Hans Christiaan Andersen Prijs

Vorig jaar kreeg hij in Kaapstad uit handen van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Nadine Gordimer en van bisschop Desmond Tutu de Hans Christiaan Andersen Prijs. Die wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een schrijver/tekenaar die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de kinderliteratuur. In 1988 ontving Annie M.G. Schmidt deze prestigieuze prijs.

Velthuijs werd geprezen om zijn krachtige en consistente oeuvre, waarvan 'Kikker' de grote held is. "Hij maakt kinderen uit de hele wereld blij. Al meer dan veertig jaar", prees de jury. Zijn boeken noemde de jury "kleine juweeltjes".

De grafisch ontwerper had op een gegeven moment genoeg van het reclamevak. Hij wilde wel blijven tekenen en deed dat steeds meer voor kinderen. Dat hij dat kon, verklaarde hij als "de vrucht van een lang leven. Het wordt allemaal opgeslagen. Daar heb je geen idee van."