ROERMOND - In de gemeente Roermond bij de Duitse grens heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een grote brand in een loods met paarden gewoed. Zeker vier paarden zijn omgekomen in de vuurzee, dertig zijn er gered. Dat meldde een woordvoerder van de brandweer.

De brandweer zette acht bluswagens en vijftig brandweerlieden in. Omdat er een tekort aan bluswater was, werden watertransporten vanuit Echt, Weert en Helden naar de brandhaard in de buurtschap Maalbroek gestuurd. Rond 04.30 werd het sein brandmeester gegeven. De brandweer denkt woensdag nog de hele dag nodig te hebben voor het nablussen.

In de golfplaten van het dak zat asbest. Uit metingen van de brandweer bleek dat de asbestdeeltjes vooral in de directe omgeving van de loods in weilanden zijn terechtgekomen. De brandweer bekijkt woensdag hoe dit kan worden opgeruimd.

Omdat de loods vrij geïsoleerd staat van andere bewoning en er geen deeltjes op de openbare weg terechtkwamen, is er volgens de woordvoerder geen gevaar voor de volksgezondheid.

De brand brak rond 00.30 uur door nog onbekende oorzaak uit. Het vuur greep snel om zich heen omdat de loods van circa 7500 vierkante meter vol met stro lag. De loods is verloren gegaan in de vuurzee, maar de brandweer heeft de boerderij die eraan vastzit kunnen redden.