DEN HAAG - De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) denken "op korte termijn" voldoende geld te hebben ingezameld voor de slachtoffers van de tsunami in Azië. Op dit moment is 160,5 miljoen euro binnengekomen op giro 555. De SHO roepen het publiek op geen nieuwe acties meer te bedenken.

Dat hebben de SHO dinsdag laten weten. Het bedrag op de rekening is exclusief 5 miljoen euro van minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking). Omdat nog geld binnenkomt van lopende acties, verwachten de organisaties voldoende binnen te hebben voor hulp op korte en middellange termijn.

"Deze gigantische steun voor de slachtoffers van de ramp is ongekend en uniek in de Nederlandse humanitaire geschiedenis", zei voorzitter H. Franken van de SHO. "De respons van het Nederlandse publiek op de nationale actie voor Azië is zo groot, dat we als hulporganisaties bijna voldoende geld hebben voor onze hulpverlening nu en in de komende twee jaar."

Rode Kruis

De internationale hulporganisaties Rode Kruis en Rode Halve Maan hebben wereldwijd voldoende geld ingezameld om de slachtoffers van de zeebeving in Azië te helpen. Dat gaan de organisaties woensdag in het Zwitserse Genève bekendmaken, precies een maand na de catastrofe.