De Australische regering wil voorkomen dat veroordeelde pedofielen nog langer naar het buitenland kunnen reizen. Zij kunnen geen paspoort meer krijgen als een nieuw voorstel wordt goedgekeurd door het parlement.

Minister Michael Keenan (Justitie) zei volgens de BBC dat de geplande maatregel gevolgen zal hebben voor ongeveer twintigduizend mensen die zijn veroordeeld wegens zedendelicten. Zij hebben hun straf uitgezeten, maar worden nog wel in de gaten gehouden door de autoriteiten.

Volgens de minister komen na invoering van het plan ongeveer 3.200 mensen nooit meer in aanmerking voor een paspoort. Dat zijn mensen die de rest van hun leven onder toezicht staan. De maatregel moet kwetsbare kinderen beschermen tegen uitbuiting.

De autoriteiten willen zich niet beperken tot het weigeren van reisdocumenten. Paspoorten kunnen volgens het Australische ABC News ook worden ingetrokken, zelfs als een veroordeelde pedofiel al in het buitenland zit.

Keenan noemde kindersekstoerisme een ''weerzinwekkend misdrijf''. Zo werd een Australische man in 2016 veroordeeld tot vijftien jaar cel vanwege het seksueel misbruik van elf meisjes in Indonesië. Het parlement buigt zich naar verwachting komende maand over het plan.