DEN HAAG - In de Ridderzaal in Den Haag hebben dinsdag driehonderd Nederlandse getroffenen samen met koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en zijn vrouw en prinses Margriet en haar man de tsunami in Azië herdacht. Ook leden van het kabinet waren bij de bijeenkomst aanwezig.

Premier Balkenende zei dat "alle Nederlanders vandaag een kring vormen om de getroffenen." Hij wees erop dat mensen wekenlang tussen hoop en vrees hebben geleefd, wachtend op nieuws over een dierbare. "Anderen verkeren nog steeds in die slopende onzekerheid. Iemand missen van wie je houdt, voelt als een gapende leegte. Wie een dierbare mist, is een deel van zichzelf kwijt, misschien wel het mooiste deel", zei de premier.

Goede kant

Nederlanders hebben zich van hun goede kant laten zien, meende Balkenende, er is veel geld gegeven. "Vandaag staan we stil bij de persoonlijke schade." Huizen kunnen worden opgebouwd, maar het verdriet om het verlies van iemand is niet goed te maken, zei de minister-president.

Onder de sprekers waren twee getroffenen: echtgenote J. van der Tuin en vader B. Rutgers. Van der Tuin was met haar man en hun kinderen op weg naar Nieuw-Zeeland, maar bracht een tussenstop door in Thailand, waar ze haar man door de tsunami verloor.

Te groot

"Bijna een jaar lang hadden we ons voorbereid en ons waanzinnig verheugd op onze reis naar Nieuw-Zeeland. Het natuurgeweld is te groot om te bevatten. De golf vatte mij en naar ik later begreep ook jou. Dat je het niet hebt overleefd, doet zo'n pijn", zei ze in haar voordracht 'Voor Henk'. "Woorden kunnen niet uitdrukken hoe het werkelijk is geweest. Ik heb je niet meer kunnen zien, ik heb geen afscheid kunnen nemen."

Verlies

Rutgers vertelde over het verlies van zijn zoon David: "Wie heeft een kind verloren en zoekt niet overal? Sinds de Tweede Kerstdag is ook ons leven meegezogen met deze niets en niemand ontziende vloed. David is 33 jaar en ik, 67 jaar, sta bij zíjn graf. Wat is dit voor leven dat zoveel dood brengt?"

Veel aanwezigen hadden duidelijk last van hun emoties, onder wie prinses Máxima. Na de bijeenkomst was er een ontmoeting in beslotenheid gepland van getroffenen met de leden van het Koninklijk Huis en van het kabinet.

Balkenende

Onder de aanwezige bewindslieden waren behalve Balkenende onder anderen de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken), Bot (Buitenlandse Zaken) en Zalm (Financiën). Ambassadeurs van de getroffen landen en vertegenwoordigers van Nederlandse hulpverleningsorganisaties waren eveneens aanwezig.

Ook P. Wiersinga, hoofd van het Rampen Identifatie Team (RIT), was in de Ridderzaal. Van der Tuin bedankte zijn team in het openbaar.