UTRECHT - Utrecht krijgt een Dick Brunahuis. Het huis biedt onderdak aan circa 2000 originele ontwerpen van de Utrechtse bedenker van het wereldberoemde kinderstripfiguurtje Nijntje.

Het Brunahuis gaat 2,8 miljoen euro kosten en komt in een pand tegenover het Centraal Museum in de Utrechtse binnenstad. De opening staat eind dit jaar gepland.

De gemeente Utrecht ziet in het Dick Brunahuis een belangrijke culturele aanwinst voor de stad en acht de komst van het huis van groot belang voor het behoud en de presentatie van de collectie van Bruna. Ook vindt de gemeente het Brunahuis van belang voor het toerisme in Utrecht.

Het Dick Brunahuis gaat organisatorisch onder het Centraal Museum vallen maar krijgt andere openingstijden, afgestemd op schoolgroepen en groepen buitenlandse toeristen.

Niet alleen Nijntje, ook Bruna's werk voor volwassenen zal onderdeel uitmaken van de permanente tentoonstelling. De inrichting is afgestemd op zowel kinderen als volwassenen. Wel komt er een aparte activiteitenruimte voor kinderen.

Voor de inrichting van het Brunahuis is grafisch ontwerper Anthon Beeke aangetrokken. Hij is niet alleen groot bewonderaar van Bruna's werk maar ook verantwoordelijk voor de succesvolle Bruna-tentoonstelling die in 2000 en 2001 in het Centraal Museum te zien was.