AMSTERDAM - Nelson Mandela heeft vrijdagavond zijn dankbaarheid uitgesproken voor de steun die Zuid-Afrika tijdens de strijd tegen apartheid en daarna van Nederland kreeg. Hij deed dat op het aan hem gewijde galafeest in het Amsterdamse theater Carré.

Mandela is in Nederland om de Four Freedoms Award in ontvangst te nemen. Hij krijgt de onderscheiding, die wordt toegekend aan personen die de vrijheid hebben nagestreefd, zaterdag in Middelburg uitgereikt.

In zijn toespraak in Amsterdam benadrukte de voormalige president van Zuid-Afrika de vriendschapsbanden tussen zijn land en Nederland. "De Zuid-Afrikaanse democratie gaat nu zijn negende levensjaar in", aldus Mandela.

"Maar ook al is onze vrijheidsstrijd al lang voorbij, het staat ons nog altijd helder voor ogen hoe regering en volk van Nederland ons steunden tijdens onze strijd van tientallen jaren."

Saamhorigheid

Het aan Mandela gewijde programma heette Faranani, dat staat voor saamhorigheid, vrede en verzoening. Begrippen waarvan Zuid-Afrikanen de inhoud kennen, aldus premier Kok.

"Saamhorigheid en verzoening kun je niet opleggen. Maar in deze tijd waarin integratie terecht veel aandacht krijgt, kunnen we er wel aan werken", zei Kok. Hij noemde Mandela daarbij een groot voorbeeld. Mandela werd naar het podium begeleid door een van de bewaarders die over hem waakten tijdens zijn 27 jaar gevangenschap.

Na zijn vrijlating in 1990 nodigde Mandela zijn bewaarders uit voor een maaltijd bij hem thuis. De oud-president van Zuid-Afrika zei zich tijdens zijn gevangenschap altijd te hebben geconcentreerd op het positieve van de bewaarders.

Voortijdig verlaten

De Zuid-Afrikaanse ambassade trakteerde Mandela vrijdag op een feest in Carré. Aan het begin van de avond werd gewaarschuwd dat Mandela wegens zijn gezondheid en vermoeiende reis de zaal mogelijk voortijdig zou verlaten. Aan het einde van de feestavond wilde de oud-president de zaal niet uit.

Het podium beklimmen ging moeizaam, maar swingen gaat nog altijd soepel bij de 83-jarige. Mandela wist zonder problemen ook de prinsessen Margriet en Máxima, kroonprins Willem-Alexander en premier Kok in beweging te krijgen.