CAIRO - De islamitische groepering Hamas is bereid toe te treden tot de Palestijnse Bevrijdingsbeweging PLO, maar zal geen deel gaan uitmaken van de regering. Dat zei Hamas-leider Khaled Meshaal dinsdag in de pan-Arabische krant al-Hayat.

"Dat is een van de belangrijkste onderwerpen van discussie (met de Palestijnse president en PLO-voorzitter Mahmoud Abbas). We hebben eerder gevraagd om de oprichting van een hogere Palestijnse instantie en we vinden het geen probleem als dat de PLO wordt", zei de voorzitter van het politbureau van Hamas. Abbas overlegt dezer dagen met Hamas en andere organisaties over een staakt-het-vuren.

PLO

De PLO is het belangrijkste orgaan van de Palestijnen. Hierin zijn alle grote partijen vertegenwoordigd, maar niet de islamitische zoals Hamas en Islamitische Jihad. De PLO wordt door de internationale gemeenschap nog steeds erkend als enige vertegenwoordiger van het Palestijnse volk. Formeel maakt de Palestijnse Autoriteit onderdeel uit van de PLO.

Dialoog

Volgens Meshaal verloopt de dialoog tussen Abbas en Palestijnse groepen in de Gazastrook voorspoedig en "zijn er positieve resultaten behaald". Maandag verklaarde een hoge Palestijnse functionaris dat deze organisaties ermee hadden ingestemd om hun aanvallen op Israëlische doelen enkele dagen op te schorten om te zien of Israël bereid is te voldoen aan de door hun gestelde eisen voor een wapenstilstand.

"Als aan deze voorwaarden wordt voldaan zijn wij van Hamas en andere verzetsbewegingen volledig bereid om de kwestie van een tijdelijk bestand positief te benaderen", zei Meshaal in al-Hayat. Zij eisen een einde aan de Israëlische militaire operaties in en de terugtrekking van troepen uit de bezette gebieden, vrijlating van Palestijnse gevangenen en teruggave van de lichamen van gesneuvelde strijders.