BAGDAD - Onbekenden hebben dinsdag in het oosten van de Iraakse hoofdstad Bagdad een rechter en diens zoon doodgeschoten. Beiden werden bij hun huis onder vuur genomen.

De rechter, tevens voorzitter van de nationale raad van magistraten, was het jongste slachtoffer in een reeks van aanslagen op hoge Iraakse functionarissen in Bagdad. Eerder werden al de provinciaal gouverneur en de plaatsvervangend politiechef vermoord.

De functionarissen worden beschuldigd van verraad omdat ze met de interim-regering samenwerken. Die wordt door veel opstandige moslims gezien als een marionet van de ,,ongelovige'' buitenlandse coalitietroepen.

Kort na de moord op de rechter kwam het tot rellen in de buitenwijk van Bagdad waar het slachtoffer woonde. Gewapende mannen raakten er slaag met Iraakse ordetroepen. Volgens Arabische nieuwszenders vielen door de rellen verscheidene gewonden.

Volgens de Iraakse politie hebben gewapende rebellen sinds maandag op zeker tien stemlokalen aanvallen uitgevoerd. Irak kiest op 30 januari een nieuw overgangsparlement. De stemlokalen werden bestookt met mortieren of opgeblazen met dynamiet. De materiële schade was groot.

De groep van de terroristenleider Al-Zarqawi, een fel tegenstander van de stembusgang, heeft de verantwoordelijkheid voor de acties opgeëist.