JAKARTA - Er zijn ruim 228.000 doden en vermisten op het Indonesische eiland Sumatra als gevolg van de zeebeving op tweede kerstdag. Het gaat om 96.232 geregistreerde doden en 132.197 vermisten. Dat heeft het Indonesische ministerie van Volksgezondheid dinsdag gemeld.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het ministerie had het officiële dodental op Sumatra zondag nog op bijna 174.000 gesteld. Het is niet precies duidelijk waarom er nu een andere verdeling van doden en vermisten is gehanteerd, maar het is wel zeker dat de verantwoordelijke minister opdracht heeft gegeven tot een andere telling.

Volgens een zegsman van het ministerie wordt het steeds onwaarschijnlijker dat er nog vermisten levend worden teruggevonden na de natuurramp, nu bijna een maand geleden. Als alle vermisten op Sumatra inderdaad dood zijn, en dat lijkt eigenlijk nagenoeg zeker, dan zou het totaal aantal slachtoffers als gevolg van de zeebeving in Azië boven de 280.000 uitkomen.

Thailand

Thailand meldde dinsdagochtend dat zeker 5384 mensen zijn gedood. Sri Lanka telde volgende de officiële gegevens tot dusver bijna 31.000 doden, India zeker 16.400. In Oost-Afrika vielen meer dan driehonderd doden, van wie 298 in Somalië.