HILVERSUM - Het verkeer rondom tweederde van de scholen is onveilig. Auto's rijden te hard en situaties zijn onoverzichtelijk, constateerde verkeersveiligheidsorganisatie 3VO in een onderzoek bij tweehonderd scholen. De organisatie wil het aantal auto's bij scholen terugdringen en de maximumsnelheid beperken.

Oplossingen liggen voor de hand, verklaarde een woordvoerder van 3VO dinsdag. Ouders moeten hun kinderen lopend of fietsend naar school brengen. Ook kunnen nieuwe scholen zo worden gebouwd dat kinderen veilig zelfstandig met de fiets of lopend kunnen komen.

3VO ontdekte dat druk verkeer ertoe heeft geleid dat de leeftijd waarop kinderen zonder begeleiding naar school gaan in de afgelopen 25 jaar is gestegen van 6 naar 8,5 jaar. "Ze missen daardoor belangrijke verkeerservaring."

Maximumsnelheid

Als het aan 3VO ligt gaat de maximumsnelheid rondom scholen terug naar 30 kilometer per uur. Op momenten dat de school begint of uitgaat, zou het mogelijk moeten zijn om wegen af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer.

In 2003 kwamen 64 kinderen (tot 14 jaar) om het leven in het verkeer. Eenderde van de slachtoffers was op weg van of naar school.