PARIJS - De omstreden pijnstiller Vioxx, die het Amerikaanse farmaciebedrijf Merck in september vorig jaar van de markt haalde, kan serieuze hartproblemen hebben veroorzaakt bij 88.000 tot 140.000 patiënten in de Verenigde Staten. Vioxx-gebruikers hadden 34 procent meer kans op een mogelijk fatale aandoening dan mensen die andere, maar vergelijkbare, medicatie tot zich namen.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van onder anderen David Graham, ambtenaar bij de Amerikaanse toezichthouder op voedsel en geneesmiddelen FDA. Graham, een van de schrijvers van het rapport, bevindt zich al langer in het hart van de storm die over Merck raast. In november verklaarde Graham als getuige voor het Amerikaanse congres dat hij geloofde dat Vioxx (veelgebruikt bij reumatische gewrichtsklachten) tienduizenden gevallen van serieuze hartproblemen had veroorzaakt. Deze maand nog beschuldigde Graham zijn FDA-bazen ervan de publicatie van zijn onderzoek te verhinderen.

De studie is gebaseerd op een bestand van 6 miljoen mensen in de Amerikaanse staat Californië. Tussen januari 1999 en september 2004 - de periode waarin Vioxx werd verkocht - gebruikten 1,4 miljoen van hen pijnstillers, waaronder Celebrex. Dit medicijn van de Amerikaanse farmaciefabrikant Pfizer is nog wel te koop, maar wordt met argusogen bekeken sinds Pfizer vorig jaar zelf meldde dat het gebruik van het middel een verhoogd risico voor hart en bloedvaten zou meebrengen.

Volgens het rapport hadden 8143 mensen ernstige hartproblemen van wie er 1508 stierven na een hartaanval. In het algemeen hadden Vioxx-gebruikers 34 procent meer kans op serieuze hartproblemen. De kans was 1,6 keer hoger bij het gebruik van Vioxx dan met Celebrex. Bij patiënten die veel gebruikten, was het risico zelfs 3,6 keer hoger.

De onderzoeksgegevens zijn vertaald naar heel de VS. Vioxx werd tot september vorig jaar in tachtig landen verkocht en was in 2003 goed voor een omzet van 2,5 miljard dollar.