AMSTERDAM - De film 'Submission, Part I' van de vermoorde cineast Theo van Gogh wordt niet vertoond op het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Dat heeft het IFFR maandag bekend gemaakt. De eigenaar van de film, Column Producties, besloot 'op basis van veiligheidsadviezen' de film niet ter beschikking te stellen. De film zou zondag tijdens een besloten discussieavond worden vertoond.

Column Producties zegt in een verklaring aan het IFFR niet in te gaan op de aard van de veiligheidsadviezen. "Het betreffende advies is voor Column voldoende reden om van vertoning af te zien. We wensen namelijk niet het geringste risico te nemen met wie maar bij Column en Theo van Gogh betrokken was of is."

Volgens Column zal de weigering een kopie van de film aan het IFFR ter beschikking te stellen 'het debat in Rotterdam overigens niet in de weg staan'. De inhoud van de film is voldoende bekend. De debatavond, onder de naam 'Rotterdam Film Parliament', is gewijd aan de vrijheden en verantwoordelijkheden van filmmakers. Te gast zijn internationale filmmakers en schrijver Geert Mak.

Vrouwenmishandeling

De film 'Submission. Part I' is een productie van Van Gogh en VVD-politica Ayaan Hirsi Ali. De film bekritiseert vrouwenmishandeling onder moslims. 'Submission' is omstreden, onder meer omdat teksten uit de koran op naakte vrouwenlichamen worden geprojecteerd. De film zou hebben geleid tot de moord op Van Gogh, begin november door een radicale moslim.