AMSTERDAM - Chronische vermoeidheid is een ziekte. Dat stelt een commissie van de Gezondheidsraad onder leiding van oud-minister Borst van Volksgezondheid. Zo'n 30.000 tot 40.000 Nederlanders kampen met chronische vermoeidheid.

De ziekte komt vooral voor bij vrouwen. Volgens de raad kan de vermoeidheidsziekte leiden tot ernstige invaliditeit. De klachten variëren van langdurige vermoeidheid tot gewrichtspijnen.

Patiënten voelen zich volgens de Gezondheidsraad vaak niet serieus genomen omdat veel artsen denken dat ze zich aanstellen. "Er is niets ergers dan ziek te zijn en dan van de dokter te horen dat het helemaal niets voorstelt en dat je het je misschien wel inbeeldt", zei Borst dinsdagochtend op Radio 1. "We vinden dat dit een volstrekt verkeerd beeld is en dat artsen er zo ook niet op moeten reageren."

Met therapie kunnen patiënten weer op de been geholpen worden, maar de wachtlijst voor behandeling is lang. Nederland telt momenteel een gespecialiseerd centrum (Nijmegen) voor chronische vermoeidheid. De Gezondheidsraad pleit in haar rapport voor meer behandelcentra.