AMSTERDAM - In de Ridderzaal in Den Haag wordt dinsdagmiddag een herdenkingsdienst gehouden voor de Nederlandse slachtoffers van de zeebeving in Azië. Familie en nabestaanden van Nederlanders die bij de tsunami zijn omgekomen zullen bij de dienst aanwezig zijn.

Premier Jan Peter Balkenende zal in de Ridderzaal een toespraak houden. Dichter Rutger Kopland houdt een voordracht. Namens de koninklijke familie zullen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Maxima, prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig zijn.

De ministers Ben Bot (Buitenlandse Zaken), Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) en Agnes van Ardenne (ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie) vertegewoordigen naast Balkenende het kabinet. Ook vice-premiers Gerrit Zalm en Thom de Graaf zijn aanwezig.

Ontmoeting

Verder zijn de ambassadeurs van de getroffen landen in de Ridderzaal, evenals vertegenwoordigers van Nederlandse hulporganisaties. Na afloop van de dienst zullen de aanwezige nabestaanden een ontmoeting hebben met leden van het kabinet en de koninklijke familie.

Bij de zeebeving in Zuidoost-Azië op tweede kerstdag vielen minstens elf Nederlandse slachtoffers. Tien van hen kwamen om in Thailand, één Nederlander vond in Sri Lanka de dood. Nog circa dertig Nederlanders worden vermist in het rampgebied.