AMSTERDAM - De Surinaamse legerleider Desi Bouterse was aanwezig in Fort Zeelandia ten tijde van de decembermoorden in 1982. Bouterse en de legertop 'beschikten over het lot van de slachtoffers'. Dat verklaren ex-militairen en lijfwachten in een vertrouwelijk onderzoek van de Surinaamse justitie, waarover de Volkskrant beschikt. Bouterse ontkent sinds 2000 in het fort te zijn geweest toen het moorden begon.

De verklaringen zijn afgelegd in 2001 en maken deel uit van een serie voor Bouterse belastende verklaringen. Het proces tegen de oud-legerleider begint waarschijnlijk later dit jaar.

Op 8 december 1982 werden vijftien critici van het militaire regime opgepakt en geëxecuteerd. "Indien de heer Bouterse of wie dan ook verklaart dat hij, Bouterse, zich niet in Fort Zeelandia bevond op 8 december, dan is dit bezijdens de waarheid", aldus ex-militair Evert V., die de bewuste dag dienst had in het fort.

Lijfwachten

V. heeft verklaard hoe een aantal van de vijftien critici van het regime als eersten werd gedood. "Wat ik zeker weet is dat zowel lijfwachten van Horb (de tweede man in het leger) als van Bouterse geschoten hebben.", zegt V. "Het was mij opgevallen dat de latere slachtoffers eerst in de kamer van Bouterse werden gebracht, waarna de executie plaatsvond. Ik ben er zeker van dat Horb zich samen met Bouterse in zijn kamer bevond."