MAASTRICHT - Chefkok Robert Kranenborg van restaurant Le Cirque in Scheveningen heeft zijn Michelin-ster terugverdiend. Dat is maandag bekendgemaakt tijdens de European Fine Food Fair in congrescentrum MECC in Maastricht. Restaurant De Zwethheul in Delft en restaurant De Lindenhof in Giethoorn gaan van een naar twee sterren.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Robert Kranenborg stond eerder aan het roer in de sterrenkeukens van het Amstel Hotel en restaurant Vossius in Amsterdam. Sinds begin 2004 zwaait hij de scepter in Le Cirque, het restaurant dat bij het Circustheater in Scheveningen hoort.

Vermeer

Opvallend is dat Vermeer in het centrum van Amsterdam van twee naar een ster is gegaan en dat Het Vervolg in Heerlen een ster verliest. De Echoput in Hoog Soeren komt vanwege een verbouwing niet meer in de prestigieuze gids voor. Hetzelfde geldt voor Kaatje bij de Sluis in Blokzijl omdat het een nieuwe eigenaar heeft en Onder de Boompjes in Kasteeltje Hattem in Roermond vanwege een faillissement.

Karel V

Naast Le Cirque heeft Michelin dit jaar nog acht nieuwe eerste sterren uitgedeeld, te weten Okura in Amsterdam, Hof van Sonoy in Blokzijl, Wolfslaar in Breda, De Kromme Watergang in Breskens, Latour in Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee, Karel V in Utrecht en St. Gerlach in Valkenburg, 't Schulten Hues in Zutphen. De Belgen hebben er een derde sterrenrestaurant bij gekregen in de naam Hof van Cleve in Kruishoutem. Hostellerie Le Fox in De Pannen krijgt een tweede ster.

Gastronomie

Scheidend hoofdredacteur Paul van Craenenbroeck is enthousiast over de Nederlandse keuken in de nieuwe gids. "De Nederlandse gastronomie gaat door om zich op een doeltreffende manier te structureren. De jeugdigheid en de dynamiek in het vakgebied, blijven de beste waarborg voor toekomstige sterren. Nederland ontwikkelt een echte culinaire identiteit, die binnen Europa steeds meer wordt opgemerkt. Door haar expertise en haar Europese verspreiding heeft de Michelin-gids deze groei verzegeld", aldus * Van Craenenbroeck.