DEN HAAG - Kroonprins Willem-Alexander zal op 5 mei het laatste veteranendefilé in Wageningen afnemen. De prins voldoet daarmee volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) aan een wens van zijn grootvader prins Bernhard, die vorige maand overleed.

Prins Bernhard was sinds 1988 parade-inspecteur van het defilé op Bevrijdingsdag. De prins genoot zelf ook van dit jaarlijkse uitje, waar hij veel vrienden en kennissen uit de Tweede Wereldoorlog ontmoette. Ook vorig jaar stond de hoogbejaarde prins nog op het podium. Hij liet bij die gelegenheid wel weten dat 2005 voor hem de laatste keer zou zijn.

De Wereld

Prins Bernhard was destijds in 1945 aanwezig in hotel De Wereld in Wageningen bij de definitieve onderhandelingen voor de capitulatie van de Duitse bezetters. Al voor de dood van prins Bernhard was volgens een woordvoerster van de RVD afgesproken dat de Prins van Oranje zijn grootvader in 2005 zou vergezellen naar Wageningen voor de zestigste herdenking van de bevrijding. Nu prins Bernhard er niet meer is, komt Willem-Alexander samen met zijn oom Pieter van Vollenhoven, die ook al vele jaren bij het defilé in Wageningen aanwezig is.

Wageningen

Het is naar alle waarschijnlijkheid de laatste keer dat in Wageningen een grote parade van veteranen wordt gehouden. In 2004 is het Nationaal Comité Veteranendag opgericht, waarvan prins Willem-Alexander beschermheer wordt. Dit comité organiseert op 29 juni, de verjaardag van prins Bernhard, de eerste Veteranendag. Waar deze bijeenkomst zal plaatshebben, is nog niet duidelijk, maar hoogstwaarschijnlijk is dat niet in Wageningen.

Herdenkingsdienst

De gemeente Wageningen wil wel graag een plechtigheid met veteranen op 5 mei behouden. Burgemeester A. Pechtold bepleitte dat nog tijdens de herdenkingsdienst die de gemeente voor prins Bernhard hield. De gemeente was onaangenaam verrast toen na het overlijden van prins Bernhard bleek, dat deze zelf had geijverd voor een Veteranendag op 29 juni.

Kabinet en gemeente overleggen nog over de toekomst van de herdenking van de capitulatie, aangezien alle partijen onderschrijven dat Wageningen daar wel een bijzondere rol in speelt. Of een lid van de koninklijke familie nog elk jaar naar de Gelderse plaats zal afreizen, is volgens de RVD nog niet bekend.