HILVERSUM - Mega Charts moet de single At your service van Gerard Joling zondag weer opnemen in de Mega Top 100. Dat heeft de geschillencommisie Mega Top 100 vrijdag beslist.

Mega Charts had het nummer geschrapt uit de lijst omdat de single massaal zou zijn opgekocht. Het bedrijf vermoedde dat dit was gedaan door distributiebedrijf Multidisk. Laatstgenoemde en componist Jan Rietman maakten de zaak vervolgens aanhangig bij de commissie.

In de uitspraak is bepaald dat Mega Charts enkele honderden verkochte exemplaren van de single niet hoeft mee te tellen, omdat deze niet volgens de regels zijn aangeschaft. De betrokken partijen ontkennen dat zij verantwoordelijk zijn voor enkele opvallende aankopen.

"Alles rond Fortuyn is vreemd dus dit ook," aldus raadsman Steinz van Multidisk en Rietman, die zich tevreden toonde met de uitspraak. "Wie weet hebben enkele sympathisanten van Fortuyn hier iets mee te maken."

Blij als een kind

Componist Jan Rietman reageerde "zo blij als een kind" op de uitspraak. "Ik ben blij dat het recht zegeviert. Ik weet ook niet hoe die verkopen zijn gegaan, maar dan halen ze er maar een paar vanaf." Volgens Rietman zijn inmiddels ruim 10.000 exemplaren van At your service verkocht.

Ook Mega Charts is blij met de uitspraak. "Wij hebben volgens de commissie volgens de regels gehandeld. We bekijken de verkopen en nemen het nummer indien nodig weer op", aldus directeur M. Muler.

Bindend

Het was voor het eerst dat de geschillencommissie een uitspraak deed. Het oordeel geldt als een bindend advies. De partijen kunnen volgens de regels van de commissie niet meer naar de rechter. In de geschillencommissie zitten vertegenwoordigers van de cd/platenbranche, de detailhandel, rechtenorganisatie Buma/Stemra en de publieke omroep.