PORT BLAIR - Bij de Indiase eilandengroep Nicobaren heeft zich maandag een zeebeving met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter voorgedaan. Er zijn geen meldingen van slachtoffers.

Een weerkundige zei dat het om een van de vele naschokken gaat. In Indiase dorpen groeit overigens de angst voor een nieuwe tsunami.

Volgens een meteorologisch deskundige in Port Blair, de hoofdstad van de eilandengroepen de Andamanen en Nicobaren, zijn er in het gebied al 139 naschokken geteld sinds de grote zeebeving op 26 december. De tsunami's hielden verwoestend huis op de Indiase eilandengroepen. Bijna 2000 mensen kwamen om op de Andamanen en Nicobaren.

Vrees

In India groeit de vrees voor een nieuwe tsunami. Vooral veel vissers zeggen op 26 januari, precies een maand na dato, het noodlot niet te tarten en het binnenland in te trekken. Dat de grote aardbeving in de westelijke deelstaat Gujarat gebeurde op 26 januari (in 2001), voedt de geruchtenstroom. Diezelfde datum is bovendien een Indiase feestdag.

Geruchten

De autoriteiten verwijzen de geruchten naar fabeltjesland en zouden bovendien hebben gedreigd de verspreiders ervan te arresteren. Bij de tsunami's kwamen in India meer dan 16.000 mensen om.

Het Indonesische eiland Sulawesi is maandag getroffen door een aardbeving. Zeker een persoon is omgekomen en vier mensen raakten zwaargewond, meldde het Indonesische persbureau Antara.