NEW YORK - Flinke sneeuwstormen hebben dit weekeinde over het noordoosten van de Verenigde Staten geraasd. De buien behoorden tot de vijf ergste in de afgelopen eeuw. Weerkundigen waarschuwen voor meer slecht weer met ijzige kou. Volgens The New York Times van maandag heeft het noodweer in New York aan vijf mensen het leven gekost.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Tijdens de stormen, die vrijdag in het midden-westen begonnen, viel 30 centimeter sneeuw in Detroit, 35 centimeter in New York City en bijna een meter in delen van de staat Massachusetts. Het weg- en luchtverkeer kwam stil te liggen en duizenden huishoudens zaten zonder elektriciteit.

Doden

Sneeuwruimers maken overuren. In New York kwamen vijf mensen om als gevolg van het slechte weer, onder wie een 10-jarig meisje dat werd aangereden door een sneeuwschuiver. In Massachusetts, Rhode Island en Connecticut werden autosnelwegen voor alle verkeer gesloten.

Noodtoestand

De gouverneurs van Massachusetts en New Jersey hebben de noodtoestand uitgeroepen. Mensen moeten thuisblijven om opruimploegen ruim baan te geven. In Boston blijven de scholen tot woensdag dicht. De internationale luchthaven van Boston was maandagochtend nog gesloten, die in Philadelphia was net weer open. Ook vluchten van en naar Chicago en New York ondervonden dit weekeinde vertraging door het slechte weer. Britse luchthavens annuleerden 31 vluchten van en naar het sneeuwgebied in de VS.

Een groot deel van de Canadese stad Toronto zat zondag zonder stroom, na het springen van een leiding, vermoedelijk door de koude. Veel ziekenhuizen konden overgaan op een noodvoorziening, maar het werd er urenlang niet warmer dan min 20 graden Celsius.