WENEN/BERN/PRAAG/NEW YORK - Zware sneeuwval en harde wind hebben het lawinegevaar in de Alpen in het weekeinde flink vergroot. In Oostenrijk kwamen in het weekeinde drie buitenlandse skiërs om het leven, twee Canadezen en een Duitser. Een Amerikaanse toerist wordt nog vermist. Ook in Zwitserland werden wintersporters bedolven onder lawines, maar hierdoor vielen geen doden.

Op de wegen in delen van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië gebeurden in het weekeinde talloze ongevallen door ijzel en sneeuw. Daarbij vielen zowel in Tsjechië als in Duitsland twee doden.

Gesloten

De luchthaven van Genève bleef zondagochtend enige tijd gesloten wegens zware sneeuwval. Meer dan honderd vluchten werden geannuleerd of liepen vertraging op.

Duitsers die aan de koude in eigen land denken te ontsnappen door naar het door hun geliefde Mallorca te gaan, hoeven niet optimistisch te zijn. De Spaanse meteorlogen waarschuwen voor een koudegolf op dat eiland en aan de Costa Brava, waarbij de komende dagen veel sneeuw zal vallen.

Veel sneeuw

Veel sneeuw viel in het weekeinde ook in het oosten van de Verenigde Staten. In het noordoosten viel op een aantal plaatsen meer dan zeventig centimeter. Weg- en luchtverkeer kwamen stil te liggen en duizenden huishoudens kwamen zonder elektriciteit te zitten.

De zware sneeuwstorm leidde tot sluiting van de luchthaven van Boston omdat de schoonmaakploegen de start- en landingsbanen niet meer sneeuwvrij konden houden. Ook elders moesten luchthavens tijdelijk dicht. De gouverneur van Connecticut had zaterdag al de noodtoestand uitgeroepen om eventuele hulp van de National Guard te kunnen inroepen.

Minder sneeuw

De luchthavens in de omgeving van Washington functioneerden wel omdat daar veel minder sneeuw viel. Vertragingen kwamen daar echter ook voor. Op de twee luchthavens van Chicago werden in totaal 440 vluchten geannuleerd.

In de staat Minnesota leidde de zware sneeuwval tot vreugde van de beheerders van skigebieden. Tot dusver hadden die de pistes moeten voorzien van kunstsneeuw.