KARLSRUHE - De Duitse politie heeft zondagochtend in Mainz en Bonn twee mannen aangehouden die worden verdacht van lidmaatschap van de terreurorganisatie al-Qaeda van Osama bin Laden. Een van de twee zou een prominente positie hebben in al-Qaeda. Dat heeft de Duitse procureur-generaal Nehm zondagmiddag in Karlsruhe bekendgemaakt.

Bij huiszoekingen zijn in totaal vier woningen doorzocht. De arrestanten zijn een 29-jarige man van Iraakse afkomst, die tot de hogere functionarissen van al-Qaeda zou behoren, en een 31-jarige statenloze Palestijn. Zij zouden bezig zijn geweest plannen te maken voor zelfmoordaanslagen in Irak.

De 29-jarige in Mainz aangehouden Ibrahim Mohammed K. heeft volgens Nehm voor de aanslagen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten een trainingskamp van al-Qaeda bezocht, waar hij contact zou hebben gehad met Osama bin Laden.

In 2002 vestigde K. zich in Duitsland met de opdracht financiële en logistieke steun voor al-Qaeda op te zetten. Hij zou de in Libië geboren 31-jarige Yasser Abu S., die zondagochtend in Bonn werd opgepakt, hebben gerecruteerd.