HILVERSUM - Ayaan Hirsi Ali nodigt haar eveneens bedreigde politieke collega's uit om een gemeenschappelijke visie te ontwikkelen tegen de radicale islam in Nederland. Ze doelde daarbij onder meer op de Amsterdamse burgemeester Cohen, zijn wethouder Aboutaleb en Kamerlid Wilders.

Ondanks de heersende politieke tegenstelling tussen deze mensen, moet dat volgens haar mogelijk zijn, zo stelde ze zondag in het televisieprogramma Buitenhof. "Wij moeten boven onszelf uitstijgen en een gemeenschappelijke visie ontwikkelen. Anders gaan radicalen ons uit elkaar drijven. Dat mag niet gebeuren", benadrukte de VVD-politica.

Zij keerde deze week terug op het politieke toneel. Sinds de moord op cineast Theo van Gogh was Hirsi Ali op geheime plaatsen ondergebracht, omdat ze met de dood werd bedreigd.

Scherpe grenzen

Hirsi Ali vindt dat Cohen, Aboutaleb en Wilders alle drie goede bijdragen aan die gezamenlijke visie kunnen leveren. Ze denkt dan aan de scherpe grenzen die Wilders wil stellen, burgemeester Cohen die volgens haar goed is om "de boel bij elkaar te houden" en te helpen tot die gemeenschappelijke visie te komen. Ook is het in de ogen van Hirsi Ali belangrijk om Aboutaleb erbij te betrekken om aan te geven dat het beleid niet tegen de islam gericht zal zijn.

Het gaat er om, meent Hirsi Ali, om een kleine minderheid van de moslims die kiezen voor geweld tegen de samenleving, onder wie ook tegen moslimvrouwen. Dat geweld is in strijd met de liberale democratie en moet daarom worden bestreden, meent ze. Als er uitwassen in andere dan moslimkringen zijn, moet je die volgens het Kamerlid eveneens bestrijden.

Bijbelstudie

Recent heeft Hirsi Ali een bijbelstudie met partijgenoot minister Zalm gedaan. Hieruit werd haar nog eens heel duidelijk dat het goed mogelijk is om in Nederland jood, katholiek of moslim te zijn. Ook in de bijbel staan volgens haar zaken die niet stroken met de wetten in Nederland. Dat betekent niet dat je dat geloof hier niet kunt belijden, concludeert Hirsi Ali. Je moet je alleen wel aan de wet houden.

Ze zou een moslimpartij in Nederland toejuichen. "We moeten dan wel met ze in debat kunnen gaan", vindt Hirsi Ali.

Burgemeester Cohen en wethouder Aboutaleb wachten de uitnodiging van Tweede-Kamerlid Hirsi Ali af. De Amsterdamse bestuurders wijzen er zondag op dat zij in de hoofdstad al heel hard aan het werk zijn. Zij willen de problemen van radicalisering in de stad met de inwoners van de stad aanpakken. Woensdag praten zij ook met het kabinet over de aanpak van terrorisme, radicalisering, polarisering en het stimuleren van positieve initiatieven.