ROTTERDAM - De rechtbank in Dordrecht heeft vrijdag drie Schiedammers tot levenslange celstraffen veroordeeld. De rechtbank vindt ze alledrie even schuldig aan de schietpartij in de Dordtse Giessenstraat in november waarbij een vrouw, haar dochter en diens evenoude vriendje om het leven kwamen. De rechtbank was uit veiligheidsoverwegingen naar de extra beveiligde zaal in Rotterdam uitgeweken.

Tegen de drie mannen was wegens moord twee keer levenslang en een keer twintig jaar gevangenisstraf met tbs geëist. Moord achtte de rechtbank niet bewezen, omdat de mannen niet van tevoren hadden bedacht dat de mensen in de Giessenstraat dood moesten. Maar dat zij de drie doodschoten om herkenning te voorkomen en hun vlucht te vergemakkelijken, geldt volgens de rechtbank weer als verzwarende omstandigheid.

Dat geldt ook nadrukkelijk voor alledrie, aldus de rechtbank. Ze zijn allemaal even verantwoordelijk voor wat er is gebeurd en dan maakt het niet meer uit wie uiteindelijk de dodelijke schoten loste.

Tijdens de behandeling van de zaak twee weken geleden probeerden de drie de schuld voor de schoten naar elkaar te schuiven. Het Openbaar Ministerie zag weliswaar de 34-jarige U. U. als hoofdverdachte omdat die ruzie had gehad met de 35-jarige bewoner van de Giessenstraat, maar vond ook dat de andere twee volop hadden meegewerkt aan de beroving en de uiteindelijk schietpartij.

Alleen tegen de 20-jarige R. M. werd een lagere straf geëist omdat hij iets verminderd toerekeningsvatbaar was. Maar de rechtbank vond dat M. niettemin ook levenslang moest krijgen en dat hij dan maar tijdens zijn straf moest worden behandeld.

Van de drie verdachten kwam overigens vrijdagmorgen alleen E. Z. (29) voor de uitspraak opdagen. Hij zei twee weken geleden mee te hebben gedaan omdat hij geld nodig had voor een buikcorrectieoperatie van zijn vriendin. Uiteindelijk maakten de Schiedammers 15.000 gulden, sieraden en een spelcomputer buit bij de beroving.

Behalve de 35-jarige man overleefde ook de 11-jarige dochter van de doodgeschoten vrouw de schietpartij. Zij lag te slapen toen de Schiedammers naar het huis kwamen. Maar zij ontdekte haar in de gang doodgeschoten zusje en haar vriendje toen ze de slaapkamer uitkwam. Die traumatische ervaring rekent de rechtbank de drie mannen ook zwaar aan.

Het OM toonde zich vrijdagmorgen tevreden over de uitspraak, ook al omdat de rechtbank de straf voor M. nog verzwaarde en ze alledrie even schuldig achtte. De raadsman van U. kondigde meteen aan in hoger beroep te gaan.