KIEV - Viktor Joesjtsjenko is zondag beëdigd als nieuwe president van Oekraïne. Voor het parlement in Kiev beloofde hij het Oekraïense vaderland en de vrijheid van het Oekraïense volk te verdedigen. Hij legde de eed af op de Bijbel en op de Oekraïense grondwet.

Meer dan zestig buitenlandse delegaties woonden de ceremonie bij. Onder de internationale gasten waren zeven staatshoofden, evenals premier Balkenende, NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell. `

Na zijn installatie begaf het nieuwe staatshoofd zich naar het Onafhankelijkheidsplein, waar honderdduizenden mensen waren samengestroomd om naar een toespraak van Joesjtsjenko te luisteren. "Onze plaats is in de Europese Unie. Wij zijn niet langer aan de rand van Europa, maar in het centrum van Europa", aldus Joesjtsjenko. "Wij behoren tot een beschaving, hebben dezelfde waarden."

Na aanvankelijke verkiezingsfraude door zijn tegenstanders kwam de 50-jarige Joesjtsjenko pas aan de macht toen hij met massaprotesten een herhaling van de tweede ronde van de verkiezingen had afgedwongen. Op het Onafhankelijkheidsplein waren tijdens de 'oranje revolutie' grote demonstraties.