LONDEN - Meer Britse militairen in Irak zijn betrokken geweest bij wangedrag en mishandeling van Iraakse gevangenen. Dat heeft de krant The Observer zondag bericht.

Volgens het blad heeft het Britse ministerie van Defensie onderzoek laten verrichten naar negen los van elkaar staande incidenten, waarbij Britse militairen betrokken waren.

In drie gevallen gaat het om Iraakse gevangenen die door Britten werden mishandeld. Vier andere militairen waren betrokken bij een schietpartij, waarbij een Irakees werd gedood. Het ministerie doet nog onderzoek naar 48 andere incidenten, aldus de krant.

Foto's

Vorige week moesten drie Britse militairen voor een Brits militair gerechtshof verschijnen in het Duitse Osnabrück op beschuldiging van mishandeling in Irak. In de media verschenen foto's waarop te zien is dat Britse militairen gedetineerden mishandelden.

De beelden brachten de Britse regering in ernstige verlegenheid. Premier Blair reageerde geschokt op de foto's waarop te zien is dat gevangenen werden vernederd en mishandeld.