DEN HAAG - Minister Donner van Justitie is woedend over de suggestie in De Telegraaf zaterdag dat hij en het landelijke Openbaar Ministerie betrokken zijn geweest bij de formulering van de aanklacht van doodslag tegen de vrouw die afgelopen week een tasjesdief doodreed. De Telegraaf heeft het artikel zondag gerectificeerd.

Donner liet zaterdag weten dat hij op geen enkele wijze betrokken was of heeft ingestemd met de aanklacht. De bewering is "volstrekt onjuist en absolute onzin."

Achtergrond

Wel is de minister evenals het landelijk OM geïnformeerd over de achtergrond van de zaak, zoals vaker gebeurt bij opmerkelijke zaken. Bemoeienis of toestemming is niet daarbij niet aan de orde, zo laat ook het college van procureurs-generaal weten. De aanpak en de formulering van de eis is een zaak en de verantwoordelijkheid van het parket in Amsterdam, waar de gebeurtenis plaatsvond.

In de hoofdstad reed een vrouw maandagavond een man dood nadat zij was beroofd van haar tasje. De dieven pakten de tas uit haar auto en gingen ervandoor op een scooter. De vrouw reed achteruit waarbij zij een van de twee verdachten, Ali el B., doodreed. Het Openbaar Ministerie wil haar vervolgen voor doodslag. De rechter-commissaris schorste evenwel donderdagavond haar voorlopige hechtenis.

Rectificatie

De Telegraaf heeft zondag een verklaring gepubliceerd van minister Donner waarin hij stelt niet betrokken te zijn geweest bij de formulering van de aanklacht tegen de vrouw die afgelopen maandag in Amsterdam-Oost een tasjesdief doodreed.

Daarmee wordt een eerdere publicatie gerectificeerd waarin werd gemeld dat Donner zich persoonlijk met de formulering had bemoeid. De krant blijft er echter bij dat het college van procureurs-generaal bij de besluitvorming betrokken is geweest.

De krant blijft wel bij haar bewering dat er sprake is geweest van betrokkenheid van het college van procureurs-generaal bij het besluit van het Openbaar Ministerie de vrouw te vervolgen voor doodslag.