RIOM - De 59-jarige Mickaël L. is vrijdagavond in het Franse Riom veroordeeld tot dertig jaar cel, waarvan hij er zeker tien achter de tralies moet doorbrengen. Daarna kan hij om strafvermindering vragen. De Fransman is schuldig bevonden aan een tweetal ripdeals in Nederland, waarvan een met dodelijke afloop.

De jury van het Hof van Assisen van het Midden-Franse Riom kwam tot dat oordeel na twee uur beraad. Bij een ripdeal in Wassenaar in 1997 werd een 25-jarige Amsterdammer doodgeschoten. In Maastricht in 1996 een Limburger gewond.

Beloofde drugs

De uitspraak komt vrijwel overeen met de eis van de advocaat-generaal. Die wilde alleen dat M.L. pas na twintig jaar om strafvermindering kon vragen. Bij een ripdeal wordt de koper beroofd van zijn geld zonder de beloofde drugs te krijgen. De 32-jarige Christophe L., M.L.'s handlanger in Maastricht, kreeg vier jaar cel, waarvan drie voorwaardelijk.

Gezien zijn voorarrest kon C.L. als vrij man het Paleis van Justitie uitlopen. De advocaat-generaal had minstens vijf jaar voorwaardelijk gevraagd, als de jury vond dat C.L. definitief van zijn verslaafdheid af was en geen gevaar voor de maatschappij meer vormde.

Gevaar

Over M.L. was de jury een andere mening toegedaan: die wordt wel gezien als een gevaar voor de samenleving. De man leeft al zeker 25 jaar van ripdeals, betoogde de advocaat-generaal. De twaalf man sterke jury bleek het daarmee eens, en bevond hem schuldig aan de dood van de Amsterdammer in Wassenaar.

De ouders van de in Wassenaar omgekomen Amsterdammer lieten bij monde van hun advocate, mr. J. de Jongh-Dunand, weten heel blij te zijn met dit vonnis. Het is voor het eerst dat een heel politie- en justitie-onderzoek vanuit Nederland is overgeheveld naar de Franse Justitie omdat de twee beklaagden Fransen waren.