DEN HAAG - Premier Balkenende vindt niet dat minister Verdonk van Integratie over de schreef is gegaan met haar uitlatingen over de tasjesroofzaak in Amsterdam. Volgens de premier heeft ze alleen maar geprobeerd het maatschappelijk klimaat te temperen. "Ze heeft het Openbaar Ministerie niet voor de voeten gelopen", zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

Verdonk zei donderdag onder meer dat de vrouw die een Marokkaanse tasjesdief doodreed zich niet heeft schuldig gemaakt aan moord. Maar volgens Balkenende reageerde ze hiermee op onrust in de Marokkaanse gemeenschap dat er "iemand is vermoord".

Zeer eens

Balkenende zei dat hij "het zeer eens was" met de "feitelijke constatering" van Verdonk dat de Marokkaanse Ali el B. nog geleefd zou hebben als hij geen tasje had geroofd uit de auto van de 43-jarige vrouw. Volgens de premier was er sprake van een "zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden". "De vrouw reed achteruit en daarom is de jongen om het leven gekomen. Het totaal is betreurenswaardig."

In het algemeen zei Balkenende wel dat politici zich niet moeten uiten over zaken die nog onder de rechter zijn, maar Verdonk is volgens hem niet te ver gegaan. Balkenende noemde wel uitspraken van Tweede-Kamerlid Wilders "onverstandig". Die pleitte naar aanleiding van de tasjesroof voor het uitzetten van Marokkaanse criminelen.

Klimaat

Het kabinet sprak naar aanleiding van de tasjesroof in Amsterdam over "het klimaat" in Nederland. Balkenende verwees meerdere keren naar een incident in Rotterdam vorige week waarbij een man werd doodgeschopt omdat hij zich bemoeide met een ruzie in een snackbar.