DEN HAAG - "Een politicus moet niet voor zijn beurt spreken". Dat zei minister Donner van Justitie vrijdag in antwoord op vragen van journalisten over de uitspraken van minister Verdonk (Integratie) over de tasjesroof in Amsterdam. "De zaak is onder de rechter en dan is het gebruikelijk om er geen opmerkingen over te maken", zei Donner vrijdag na het wekelijks kabinetsberaad.

Verdonk zei donderdag dat er wat haar betreft geen sprake is van moord in de zaak van de 43-jarige automobiliste die in Amsterdam waarschijnlijk de 19-jarige Ali el B. heeft doodgereden. De man zou even daarvoor een tas uit haar auto hebben geroofd. Het OM verdenkt de 43-jarige vrouw van doodslag. Tweede-Kamerlid Wilders sprak daar schande van en noemt het "de wereld op zijn kop".

Donner wilde vrijdag geen oordeel geven over de uitlatingen van Verdonk, maar wel bleek uit zijn woorden dat hij er met Verdonk over had gesproken. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) verwees naar de persconferentie van premier Balkenende, later vrijdag. Verdonk zelf wilde na de ministerraad helemaal niets zeggen.