KOPENHAGEN - De Deense autoriteiten hebben vijf militairen in staat van beschuldiging gesteld wegens het mishandelen van gevangenen in het zuiden van Irak.

Het gaat om een officier van de militaire inlichtingendienst en vier leden van de militaire politie, meldde het Deense persbureau Ritzau vrijdag.

De mishandeling vond vorig jaar plaats toen de vijf waren gestationeerd in Camp Eden, bij Basra, waar vijfhonderd Denen zijn gelegerd. De officier van de inlichtingendienst, een vrouw, wordt ervan beschuldigd gevangenen op hun knieën te hebben laten zitten tijdens langdurige verhoren. Ook zou ze hebben geweigerd hen water te laten drinken of naar de wc te laten gaan.

De vier anderen zijn dezelfde feiten ten laste gelegd. Een van hen zou ook een gevangene een hele nacht buiten in de kou hebben laten staan. Indien schuldig bevonden hangt het vijftal een maximumgevangenisstraf boven het hoofd van een jaar.

Eerder deze week ontstond er veel ophef over foto's van mishandelde Irakezen die tijdens een krijgsraad tegen Britse militairen boven kwamen drijven.