AMSTERDAM - Enkele honderden mensen, onder wie veel Marokkaanse jongeren, hebben vrijdagmiddag in Amsterdam-Oost Ali el B. herdacht. De herdenking is rustig verlopen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De herdenkingstocht begon bij de boom in de Derde Oosterparkstraat waar El B. maandagavond om het leven kwam. Bij de boom lagen nog altijd veel bloemen en er hingen steunbetuigingen aan de stam. Iemand had een briefje neergelegd met de tekst 'Verdonk, moordenares'.

Soms liepen de emoties hoog op. Een jongen schreeuwde "We willen geen camera's", waarop een cameraman een steentje naar zijn hoofd kreeg gegooid. Andere jongens wisten de boel te sussen. Marokkaanse 'buurtvaders' hielden een oogje in het zeil. De Linnaeusschool in de Derde Oosterparkstraat had uit voorzorg de deuren gesloten. Het incident vond plaats voor de school.

Gedeisd houden

Een zus van El B. riep voor aanvang van de tocht vooral de jongeren op zich gedeisd te houden en er een gedenkwaardige bijeenkomst van te maken. Familie en vrienden liepen voorop tijdens de stoet door Amsterdam-Oost naar de Al Kabir moskee aan de Weesperzijde. Sommige vrouwen zongen rouwliederen. In de moskee vond een korte herdenkingsdienst plaats, die op verzoek van de familie een besloten karakter had.

Herdenkingstocht

Familie en vrienden wilden aanvankelijk een stille tocht houden van Amsterdam Centraal Station naar de Derde Oosterparkstraat, maar na overleg met het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer is besloten er een kortere herdenkingstocht van te maken. Vooral burgemeester Cohen drong er op aan de stille tocht af te gelasten. De herdenking vrijdag was de derde op rij. Dinsdagavond en woensdagavond werd El. B. ook herdacht op de plek van het incident.

De 19-jarige jongen werd maandagavond doodgereden door een 43-jarige vrouw, nadat hij samen met een metgezel een tas uit haar auto had gestolen. De automobiliste reed achteruit, waardoor de jongen bekneld raakte tussen haar auto en een boom. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.