DEN HAAG - Ondanks zachte aandrang vanuit het CDA is VVD-leider Zalm niet van plan toe te treden tot het nieuwe kabinet. Hij blijft als fractievoorzitter in de Tweede Kamer. "Je kunt nooit iets helemaal uitsluiten, maar Zalm heeft meerdere malen aangegeven dat het zijn intentie is in de Kamer te blijven. Daar is nog geen verandering in gekomen", zegt zijn woordvoerder.

CDA-leider Balkenende zou het volgens ingewijden goed vinden voor het vertrouwen tussen zijn partij en de VVD als Zalm opnieuw minister zou worden. Een terugkeer naar het departement van Financiën, waar de liberaal al acht jaar minister is, zou dan voor de hand liggen. In het CDA wordt gewezen op de goede band die er tussen Balkenende en Zalm is ontstaan tijdens de kabinetsformatie.

Maar in de VVD is het de traditie dat de partijleider deel uit maakt van de Tweede Kamer. Dat maakt een onafhankelijker opstelling mogelijk, zoals Zalms illustere voorganger Bolkestein bewees. Ook andere voormalige VVD-voormannen als Dijkstal, Voorhoeve en Nijpels leidden de partij vanuit de Kamerbankjes.

Bronnen in de VVD verwachten dat een aantal van de huidige staatssecretarissen in het nieuwe kabinet een prominente rol zullen gaan spelen als minister. Demissionair minister De Grave van Defensie en staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken worden genoemd als kanshebbers voor Financiën. Ook staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting zou op een ministerspost kunnen rekenen.