AMSTERDAM - Schrijver Theun de Vries is vrijdag overleden. Dat heeft zijn uitgeverij Querido bekendgemaakt. Voor zover bekend stierf hij thuis in Amsterdam, in aanwezigheid van zijn dochter. De Vries is 97 jaar geworden. Hij had de afgelopen week een zware bronchitis gekregen, aldus Querido. Over de uitvaart zijn nog geen gegevens bekend.

Theun de Vries begon al op zeer vroege leeftijd met schrijven en laat een enorm oeuvre na. Ver over de honderd publicaties zijn bekend. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als de schrijver van Het meisje met het rode haar, dat in 1981 met groot succes werd verfilmd. Hij schreef proza zowel als poëzie.

De Vries debuteerde in 1925 met Friesche Sagen. Beroemd werden onder meer de boeken Rembrandt en Wiarda, kroniek van een geslacht. Theun de Vries was langdurig lid van de communistische partij. In de oorlog zat De Vries in het verzet. Hij werd opgepakt en opgesloten in het doorgangskamp Amersfoort.

In 2003 wijdde het Letterkundig Museum in Den Haag een expositie aan de schrijver, die daar zelf toen nog volop aan meewerkte.