DEN HAAG - Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat laat onderzoeken of een soort APK-contract automobilisten kan beschermen tegen te hoge rekeningen van garagebedrijven.

Automobilisten die een oproep krijgen voor de jaarlijkse keuring, krijgen zo'n formulier erbij. Daarop kunnen zij aangeven wat precies aan de auto moet gebeuren. De garage mag hier niet zomaar van afwijken.

De bewindsvrouw heeft afspraken gemaakt over zo'n contract met de ANWB, de Bovag en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Binnenkort begint een proef met deze werkwijze. Als die slaagt, kan het landelijk ingevoerd worden. Vrijdag nog gaat hierover een brief naar de Tweede Kamer. Peijs komt met maatregelen, omdat automobilisten vaak voor verrassingen komen te staan als zij hun auto ophalen na de APK.

Uit onderzoek van de ANWB bleek dat autobedrijven nogal eens onverwachte meerkosten in rekening brengen voor reparaties waar niet om was gevraagd. Bij een steekproef vorig jaar werden 48 auto's voor de APK aangeboden. Bij meer dan een kwart van de eigenaren brachten autobedrijven onterechte kosten in rekening. In meer dan de helft van de gevallen was de keuring niet correct uitgevoerd.

De ANWB pleitte al voor een schriftelijke verklaring die precies moet aangeven welke reparaties de consument wenst in het kader van de APK of onderhoud. De garage mag daar alleen van afwijken na overleg met de klant.