WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft het Congres donderdag opgeroepen in te stemmen met de oprichting van een nieuw departement voor binnenlandse veiligheid dat meer terroristische aanslagen moet voorkomen.

Bekijk video

"Vannacht vraag ik het Congres me te steunen in het oprichten van een permanent departement met een belangrijke en urgente missie: het beveiligen van het Amerikaanse vaderland en bescherming van het Amerikaanse volk", aldus Bush. Hij vroeg het Congres het plan nog dit jaar goed te keuren.

In een toespraak die door de televisie werd uitgezonden zei Bush: "Op basis van alles wat ik heb gezien, geloof ik niet dat we de verschrikking van 11 september hadden kunnen voorkomen". Hij voegde eraan toe dat het nieuwe ministerie nodig is, omdat duizenden getrainde moordenaars tegen de VS samenzweren. "Amerika leidt de geciviliseerde wereld in een titanenstrijd tegen terreur. Vrijheid en angst zijn in oorlog en vrijheid zal winnen", aldus Bush.

Het nieuwe departement gaat alle activiteiten coördineren van de diensten en bureaus die zich bezighouden met de veiligheid en de bestrijding van de criminaliteit, zoals de geheime dienst CIA en de federale recherche FBI.

CIA en FBI

Ook de lokale en federale politie, de kustwacht en de immigratie- en naturalisatiedienst komen onder het nieuwe departement. De CIA en de FBI behouden hun huidige taken, maar het nieuwe ministerie zal inlichtingen van beide organisaties verzamelen en analyseren. Volgens The Washington Post gaat het om de grootste reorganisatie binnen de Amerikaanse overheidsdiensten sinds 1947.

De reorganisatie is volgens Amerikaanse media een direct gevolg van de aanhoudende berichten over het vermeende falen van CIA en FBI in de periode voorafgaande aan de aanslagen op 11 september. Donderdag verscheen FBI-agente Coleen Rowley voor een speciale onderzoekscommissie van het Congres die de kwestie onderzoekt. Zij trok als eerste aan de bel over het falen van haar werkgever.

'cultuur van angst'

Voor de commissie zei Rowley dat de FBI niet goed functioneert door teveel bureaucratische rompslomp en dat veel fouten zijn gemaakt doordat medewerkers alleen uit zijn op hun eigen carrière en geen oog heben voor integriteit. Ze waarschuwde ook voor een 'cultuur van angst' binnen de dienst.

FBI-directeur Robert Mueller erkende dat de FBI zaken "beter en anders had moeten doen" in de periode voor 11 september 2001. Zowel de FBI als de CIA heeft gegevens die hadden kunnen wijzen op een op handen zijnde grote aanslag onvoldoende op hun waarde geschat, zo is de afgelopen weken gebleken.